UUTISET

08.11.2019

OTTELUENNAKKO: KATAJA BASKET – KARHUBASKET

Mukavassa neljän ottelun voittoputkessa viilettävä Karhubasket (6 voittoa/5 tappiota) lähtee lauantaina vierailulle Joensuuhun. Europelejä Korisliigan ohella urakoiva Kataja Basket (5/3) on pelannut vasta yhden vieraspelin runkosarjassa, mutta vuorossa on jo kahdeksas kotiottelu.

Karhubasket on päässyt mukavaan vauhtiin alkukauden kankeuden jälkeen. Liekö syynä tahmeaan alkuun ollut tiukoissa BCL-karsintaotteluissa, jotka vielä rasittavien matkojen jälkeen päättyivät ilman paikkaa BCL:n runkosarjaan äärimmäisen niukalla erolla ja viimeisen sekunnin kolmosella.

Viidestä kotiottelusta Karhuvasket on voittanut vain kaksi. Kausi alkoi kolmella kotitappiolla Lahdelle, BC Nokialle ja Seagullseille. Sen jälkeen kurssi on käännetty ja kotivoitto Korihaista lähetti nykyisen voittoputken liikkeille. Kahden kotivoiton lisäksi, Karhubasket on hakenut vierasvoiton Kouvoista ja Ura Basketista.

Vieras- ja kotivoittoa Kouvoista voidaan pitää hyvänä suorituksena. Kouvot on ollut yksi Korisliigan kovimmista pisteentekijöistä, mutta molemmissa kamppailuissa kauhajokiset pitävät Kouvot alle 80 pisteen. Tämän lisäksi Karhubasket on päässyt juoksemaan kenttää, kun se on poiminut hyvin levypalloja. Pallo on liikkunut iloisesti, joten enää vain odotellaan sitä, että kolmoset alkavat upota yli 30 prosentin tarkkuudella.

Alex Thompson ja Evan Yates ovat parantaneet tasoaan. Kun valmentaja Janne Koskimies teki muutoksen kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittaneen joukkueen avauskokoonpanoon, niin peli on lähtenyt rullaamaan. Muutoksessa kapteeni Sarcevic aloittaa ottelun penkiltä ja pelintekijän roolia hoitelee viime kevään Korisliigan finaalien MVP-pelaaja Cameron Jones. Tällä muutoksella Thompson pelaa nelospaikkaa ja Samme Givens kolmosta, joka ilmeisesti viihtyy kolmosena paremmin kuin nelosena. Verkkotoimituksen lähteiden mukaan, muutos viisikossa olisi lähtenyt kapteenin aloitteesta.

– Katajalla on laittaa korin alle oikeasti isoa miestä kuten aiemmin syksyllä BCL-karsintojen vastustajillamme, Janne Koskimies ennakoi lauantain peliä. – Meidän tulee puolustaa fiksusti ja saada itsestämme paras irti pitkän matkustuksen jälkeen.

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Juan Davis Jr (GTD 50%), Thomas Vehmanen, Antti Niskanen (GTD 50%), Evan Yates, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Alex Thompson (GTD 50%), Samme Givens.

 

Kataja on siis pelannut jo seitsemän kotiottelua. Lokakuun alussa sen ainoa vieraspeli päättyi 89-80 tappioon Helsinki Seagullseille. LähiTapiola areenalla Kataja on hävinnyt sarjakärki Salon Vilppaalle lokakuun alussa 76-78. Sen jälkeen se nappasi neljä perättäistä voittoa Pyrinnöstä, Korihaista, Urasta ja Kobrista. Voittoputki päättyi viime lauantaina, kun sarjanousija Lahti Basketball haki 62-82 voiton Joensuusta. Lahti pelasi ilman jenkki Jerry Evansia, mutta toki Katajan sentteri Brandon Walters pelasi vain 16 minuuttia ja teki kaksi pistettä.

Kataja on tuskaillut kaukoheittopelinsä kanssa. Se pitää kolmosissa Korisliigan tilaston perää 28,2 prosentin tarkkuudella. Tappio-otteluissa onnistumisprosentti kolmosissa on ollut 26,7, mutta on jäänyt alle 30 prosentin myös viidessä voittopelissä (29,2 %). Kun Kataja on voittanut, se on upottanut kakkoset 60,9 prosentin tarkkuudella ja jakanut 18,2 syöttöä. Levypalloissa Kataja on ollut koko Korisliigan paras joukkue, kun se poimii 41,2 irtopalloa ottelua kohden. Lisäksi Kataja torjuu eniten vastustajan heittoja, sillä torjuntoja tulee 3,5 ottelua kohden.

Korisliigan ohella Kataja pelaa euro-otteluja FIBA Europe cupissa. Se varmisti paikkansa Europe cupin lohkovaiheessa, voittamalla kaksiosaisessa karsinnassa Virolaisen University of Tartun. Lohkovaiheessa Kataja on pelannut keskiviikkoisin vieraissa. Eurotaival alkoi tappiolla Puolan Varsovassa 23. lokakuuta. Silloin Legia Warszawa oli parempi pistein 86-55. Tappioon ovat päättyneet myös vierailut Tanskassa, kun Bakken Bears oli parempi pistein 89-70 ja viime tiistaina Unkarissa BC Körmend oli parempi 81-75.

Marraskuussa Kataja tulee urakoimaan Korisliigaa vieraskentällä, mutta euro-otteluissa on vuorossa kolme kotipeliä. Ennen sunnuntaina 22. joulukuuta pelattavaa Korisliigapeliä Lahdessa, Kataja pelaa europelien lisäksi 10 korisliigakamppailua ja niistä kuusi on vieraissa.

Kataja menetti viime kauden jälkeen kaksi kovaa pelimiestä, kun Susijengissäkin esiintyvät Topias Palmi ja Ilari Seppälä siirtyivät ulkomaille. Vuoden pelaajana palkittu Palmi siirtyi Italiaan ja Seppälän uusi seura löytyi Ranskasta. Näitä kahta paikkaamaan Kataja hankki Aapeli Alasen (10,1/4,4/1,9) Nokialta ja Fiifi Aidoon (8,3/1,8/2) Urasta.

Katajan jenkkinelikkona on 208 senttinen sentteri Brandon Walters (15,6/6/1,9 torjuntaa), 178 senttinen takamies Jarred Ogungbemi-Jackson (17,9/7,3/5,1) ja Katajassa aikaisemmin pelannut 196 senttinen laituri Jarekious Bradley (10,4/5,6/1,6), sekä Espoo Unitedissa pelannut Omar Calhoun (11,4/3,6/1,6). Walters torjuu peräti 1,9 heittoa per ottelu ja hakee kolme hyökkäyslevypalloa ottelua kohden. Bradley pelasi Katajassa kaudella 2016-2017 43 ottelua ja kaudella 2017-2018 17 kamppailua. Molemmilla kausilla hänen pistekeskiarvonsa oli noin 14 pistettä ottelua kohden, mutta ihan tuohon tahtiin pisteitä ei ole vielä syntynyt. Calhoun oli nostamassa kaudella 2016-2017 Espoo Unitedia Korisliigaan divari A:sta ja jatkoi sitten espoolaisten rivistössä liigassa kaudella 2017-2018. Pelejä Espoossa tuli 40, pisteitä hän teki 19,8, joten hänkään ei ole vielä edellisen vierailun tasolla.

Takamies Ogungbemi-Jackson on Katajan paras pistemies sekä syöttäjä. Hieman yllättäen 178 senttinen takamies on myös joukkueensa paras levypallopelaaja, komealla 7,3 irtopallon keskiarvolla. Hän upottaa vaparit 100 prosentin tarkkuudella, kolmoset löytävät sukkaan hyvällä 44,7 prosentin tarkkuudella ja kakkosten osumatarkkuus on yli 50 prosenttia (50,7 %). Viime kaudella Ogungbemi-Jackson pelasi Ranskan Pro B:ssä, Aix Maurienne Savoie Basket joukkueessa. Siellä pelejä tuli 34 kappaletta ja tilastoihin kirjattiin rivi 13,2 pistettä, 6,3 levypalloa ja 5,7 syöttöä. Kanadalainen on pelannut myös Espanjan kakkostasolla (13,5/4,1/3,1) ja kaksi kautta Portugalin pääsarjaa (18,9/3,8/4,8).

Aidoo – Alanen kaksikon lisäksi Katajasta löytyy liuta kokeneita kotimaisia pelaajia. Samuli Vanttaja (4,1/4,8) ja Matias Ojala (6,4/3,3) ovat Karhubasketin faneille tuttuja nimiä. Joni Herrala (3,6/2,1/2,9) ja Jyväskylän JBA:sta saapunut Valtteri Leppänen (3) täydentävät valmentaja Juha Stenin pelaavan rotaation. Katajan omasta kasvatista Valtteri Mervolasta odotetaan kovaa pelimiestä, mutta ainakin vielä vastuu Korisliigan kamppailuissa on jäänyt pieneksi. Ja löytyyhän Katajasta myös Karhubasketin kasvatti, sillä Valtteri Pihlajamäki siirtyi Tampereelta Joensuuhun täksi kaudeksi.

– Kauhajoki on ollut viime peleissä vakuuttava ja löytänyt selvästi yhteisen juonen, Katajan valmentaja Juha Sten kertoo. – Karhun joukkueessa on älyä, taitoa sekä fyysisyyttä. – Varmasti hyvä ja fyysinen kamppailu tulossa.

Katajan kokoonpano: Ogungbemi-Jackson, Herrala, Leppänen, Aidoo, Calhoun, Bradley, Ojala, Pihlajamäki, Vanttaja, Walters.

Joensuuhun olisi lähdössä myös fanibussi, jos matkaan saadaan tarpeeksi lähtijöitä. Nyt kaikki halukkaan ripirapi ilmoittautumaan. Ohjeet löytyvät omasta uutisesta karhubasket.fi sivustolta.

Kataja Basket – Karhubasket lauantaina kello 17 Joensuun LähiTapiola areenassa.

Peliä voi katsella suorana Elisa Viihteen kautta. Virallinen kisakatsomo on taas viritetty Pub Janoiseen Leipuriin, jossa peliä voi katsella hyvässä seurassa virvokkeiden kanssa ja herkutellen Hot Wings buffasta.