UUTISET

11.11.2019

KARHUBASKET VOITTOON LAHDESSA

Samme Givens johdatti oranssipaidat vierasvoittoon (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket haki maanantaina kuudennen perättäisen voiton, kun se voitti sarjanousija Lahti Basketball joukkueen lukemin 75-84 (29-45). Samalla se kuittasi harmittavan kauden aloituskotitappion lokakuulta ja tasoitti kauden kohtaamisten voitot lukemiin 1-1.

Okko Järvi (7/3) aloitti kamppailun pistetehtailun, mutta isännät olivat alussa terävämpiä. Vesa Mäkäläinen (6/2) pisteli pari kakkosta sisään ja sentteri Desmond Hubert (6/4) viimeisteli näyttävän alley-oopin, joten Lahti johti neljän minuutin kohdalla 8-2. Karhubasketin Samme Givens (25/6/3) pelasti vieraat katastrofialulta, mutta Courtney Stockard (8/2/3) kasvatti lahtelaisten etumatkan seitsemään pisteeseen (13-6). Cameron Jones (19/3/5) sytytti Karhubasketin, ja Antti Niskasen (6/2) sekä Bojan Sarcevicin (11/1/3) kolmoset päättivät avauskympin lukemiin 19-18.

Toisen neljänneksen alku oli molemmilta joukkueelta hyökkäyksellisesti nihkeää. Devante Wallace (16/5/3) heitti parin minuutin kohdalla kolmosen säkkiin, ennen kuin vieraat kiskaisivat Jonesin ja Eero Innamaan (2/1) johdolla vajaat pari minuuttia 0-10. Lahden aikalisän jälkeen Givens muovasi lukemiksi 22-31 onnistuneella kakkosella ja vaparilla. Kapteeni Sarcevicin kaksi perättäistä kolmosta veivät oranssipaidat 15 pisteen etumatkalle. Tauolle joukkueet lähtivät lukemista 29-45, kun Juan Davis Jr (7/8/2 torjuntaa) teki viisi pistettä putkeen.

Kolmas kymppi jatkui siitä, mihin toinen oli päättynyt. Karhubasket piti peliä hallinnassa, eikä antanut Lahdelle mahdollisuuksia. Järvi ja Jones operoivat tilanteeksi 31-49 ja ero oli silloin suurimmillaan, eli 18 pisteessä. Jerry Evans Jr (24/9) laittoi tarkasti palloa koriin ja peli olisi voinut olla täysin ohi ilman hänen korejaan. Myös takamies Tuomas Hirvonen (10/6/4) osoitti heräämisen merkkejä kolmannen kympin kuluessa. Minuutti ennen kympin loppua lukemat olivat 46-64, mutta Arttu Saarijärvi (5/2) upotti kolmosen ja herätteli Lahti Energia areenan yleisöä. Givens kalasteli vielä neljänneksen loppuun kolme vaparia ja kun ne upposi, niin päätösneljännekselle lähdettiin lukemista 49-67.

Cameron Jones jatkoi hienoja otteita (kuva: Erkki Hautaviita)

Viimeisellä kympillä Lahti taisteli, mutta Karhubasket pysytteli yli 10 pisteen johtoasemassa. Kympin puolivälissä Hirvonen ja Wallace aloittivat 0-8 jakson, joka huipentui Saarijärven donkkiin. Lukemat olivat nopeasti kaventuneet numeroihin 67-74, joten Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle. Wallace kavensi eron neljään pisteeseen, kun aikaa oli jäljellä runsaat kolme minuuttia. Karhubasket oli köysissä hätää kärsimässä, mutta Sarcevic haki hyökkäyslevypallon ja syötti Givensin korin. Heti perään Bojan riisti ja pallon menettänyt Mäkäläinen sai tilanteesta EU-virheen, joten Bojanin vaparien sekä Evan Yatesin korin jälkeen eroa oli taas 10 pistettä (70-80).  Loppu olikin sitten enää kosmetiikkaa ja loppunumerot kirjattiin lukemin 75-84.

Bojanin riisto sinetöi voiton oranssipaidoille (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasketin bensa riitti kuin riittikin voittoon, joka samalla kasvatti puolustavan mestarin voittoputken kuuteen otteluun. Varsinkin viimeisellä neljänneksellä näytti siltä, että menovesi voisi loppua vieraiden tankista, sillä alla oli tiivis pelitahti ja lauantain vierailu Joensuuhun. Viitteitä energian puutteesta saatiin läpi ottelun, sillä kauhajokisten pallon liike oli edellisiin otteluihin verrattuna heikompaa. Menetyksiä tuli vain seitsemän (Lahti 12), vieraat voittivat levyrit 36-38 ja upotti kakkoset hyvällä 62 prosentin tarkkuudella. Myös kolmoset upposivat alkupelistä hyvin, mutta lopussa väsyneet Karhubasketin pelaajat tyytyivät niihin, mikä avasi oven lahtelaisten nousulle voittotaistoon. Lopulta Karhubasketin kolmoset upposivat 26 prosentin tarkkuudella, mikä juuri ja juuri riitti voittoon. Toki Karhubasket jatkoi hyvää tekemistä puolustuspäässä, mikä teki lahtelaisten pelaamisesta hankalaa.

– Tänään oli vastakkain kaksi väsynyttä joukkuetta, Janne Koskimies jutteli pelin jälkeen. – Tiesimme myös, että tämä on viikon peleistä vaikein. – Taistelimme hyvin ja olemme nyt kaikissa kuudessa perättäisessä voitossa pitäneet vastustajan 80 pisteessä tai alle. – Toinen puoliaika oli valmennuksellisesti huono. – Lahti teki yhtä tiettyä juttua ja me vaihtelimme puolustusta sen ympärillä, eivätkä pelaajat enää tienneet mitä pitäisi tehdä. – Olimme lopussa jopa onnekkaita, ettei peli mennyt vielä tiukemmaksi. – Olen todella tyytyväinen tähän voittoon, Koskimies huokaisi lehdistötilaisuuden lopuksi.

Karhubasket pääsee nyt viikon tauolle, sillä seuraava Korisliigakampailu pelataan kotiluolassa maanantaina 18. marraskuuta. Silloin vastustajaksi saapuu KTP. Tauolla kauhajokiset pääsevät parantelemaan pikkukolhuja, sillä ottelutahti on ollut aina BCL-karsinnoista saakka melkoinen.

Karhubasket on nyt pelannut kaudesta runsaan neljänneksen. 13 pelatun ottelun jälkeen sarjasijoitus on hyvä (kolmas), mutta saldo seitsemän voittoa ja viisi tappiota voisi olla piirun verran parempi. Mutta kun kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut joukkue aloittaa kauden kolmella perättäisellä kotitappiolla, niin joukkue on hienosti noussut syvältä suon silmästä. Jälkikäteen ajatellen niukka tippuminen BCL:n runkosarjasta taisi olla koko joukkueelle henkisesti paljon kovempi kolaus, kun sitä ulospäin näytettiin.

Iso hatunnosto Janne&Janne valmennuskaksikolle, joka on uskonut omaan tekemiseen ja johdattanut miehistönsä ulos vaikeasta henkisestä kurimuksesta. Toki kausi on vielä nuori ja tavoitteet ovat korkealla, mutta kuten parina viime keväänä on nähty, niin taisteleva, yhtenäinen ja itseensä luottava joukkue menee pitkälle.

Karhubasketin ensimmäisen kvartaalin katsaukseen pitää nostaa esiin myös fanit. Tänäänkin fanit olivat tukemassa joukkuetta Lahdessa. Siis maanantaina ja Lahdessa. Joo, Lahti varmasti kuulostaa kaukaiselta Punavuoressa asuvan helsinkiläisen korvaan, mutta käyppä itse kannustamassa omaa suosikkijoukkuetta Nurmeksessa ensi maanantaina. Eikä kannustus ollut poikkeuksellista, sillä fanit ovat olleet joukkueen tukena niin Minskissä kuin Puolassa. Tampereella ja Lapualla ollaan myös oltu, tottakai. Suomen mestareilla on tukena Suomen parhaat fanit! Kiitos!

 

Fanit (kuva: Erkki Hautaviita)
Joukkue kiittämässä faneja (kuva: Erkki Hautaviita)