UUTISET

17.11.2019

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KTP

Viikon tauko on vietetty, pikkuvammoja paranneltu ja akut ovat nyt ladattuna, kun kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket (8 voittoa/5 tappiota) palaa Korisliigassa tositoimiin. Tämä tapahtuu maanantaina kotiluolassa, jonne vieraaksi saapuu Kotkan KTP (6/5).

Karhubasket lähti viikon sarjatauolle kuuden ottelun voittoputkessa. Viime maanantaina se voitti Lahti Basketballin vieraissa numeroin 75-84. Karhubasket vei maanantain kamppailua ensimmäisen neljänneksen jälkeen ja piti vielä viimeisellä kympillä hallussaan 18 pisteen etumatkaa. Bensa meinasi loppua koneesta ja lahtelaiset tulivat neljän pisteen etäisyydelle. Karhubasket korjasi kurssiaan ja eteni voittoon.

Karhubasket on tällä kaudella pelannut erinomaisesti vieraskentälle. Kahdeksasta vierasottelusta se on voittanut kuusi. Tappiot ovat tulleet sarjakärki Vilpasta ja Pyrintöä vastaan. Kotiluolassa on ollut takkuisempaa. Oranssipaidat aloittivat kauden kolmella perättäisellä kotitappiolla Lahtea, BC Nokiaa ja Seagullseja vastaan. Sen jälkeen Kauhajoelta kotimatkalle ovat ilman sarjapisteitä saaneet lähteä Korihait ja Kouvot. Kotisaldo kaksi voittoa/kolme tappiota on pienoinen pettymys, mutta voitot vieraissa ovat nostaneet puolustavan mestarin sarjataulukon sijalle kaksi.

Karhubasket ja KTP kohtasivat kauhajokisten kauden avausottelussa Kotkassa. Silloin Karhubasket nappasi voiton lukemin 88-93. Viimeisen neljänneksen KTP voitti 25-16, mutta ei pystynyt uhkaamaan Karhubasketin voittoa. Kauhajokiset voittivat tuossa ottelussa levypallot 26-43 ja oli syötöissä parempi 13-19. Hyvällä pallonliikkeellä saatiin rakennettua hyvät heittopaikat. Kakkoset upposivat 58 prosentin ja kolmoset 39 prosentin tarkkuudella. KTP:llä oli miltei samat onnistumisprosentit, mutta levypallojen kautta Karhubasket sai tarvittavan määrän enemmän heittoyrityksiä, vaikka menetyksiä tuli 15 kappaletta (KTP 10 menetystä).

Karhubasket on tehnyt Korisliigan joukkueista neljänneksi eniten pisteitä per ottelu. 90,2 pistettä ottelua kohden on hyvä määrä, ja kun puolustus on toiminut voittoputken aikana, niin voittoja on tullut. Myös KTP tekee hyvin pisteitä, 91,7 per ottelu, mutta KTP antaa vastustajan tehdä 86,3 pistettä peliä kohden. Karhubasket on onnistunut tiivistämään puolustusta sen verran, että vastustajat tekevät enää 84 pistettä ottelua kohden.

Sekä Karhubasket että KTP heittävät kakkosia tarkasti. Kauhajokisten onnistumisprosentti on 58,3 ja KTP:n 58,4. KTP on ollut tarkempi kolmosissa, upottaen ne 34,7 prosentin tarkkuudella. Karhubasket upottaa kolmoset 33,3 prosenttisesti, mutta kotisalissa kaukoheittopeli on ollut takkuista. Viidessä kotipelissä prosentti on jäänyt alle kolmenkymmenen (29,4 %).

Ennen taukoa Juan Davis Jr oli pelaavassa kokoonpanossa, kun laituri Alex Thompson oli sivussa flunssan takia. Lahdessa Davis Jr teki 7 pistettä ja poimi 8 levypalloa. +/-tilastossa lukema oli joukkueensa paras +20, 26 minuutin peliajalla. Myös Joensuussa, josta Karhubasket haki voiton lukemin 80-106, Davis Jr tilastoi +/-tilastoon kovimman lukeman +32, runsaan 34 minuutin peliajalla. Lisäksi hän teki 12 pinnaa ja poimi 7 levypalloa. Thompson teki 96-79 kotivoitossa 29 pistettä ja poimi 8 levyriä. Valmentaja Janne Koskimies voi siis peluuttaa kumpaa miestä tahansa. Kun Antti Niskanen palasi kokoonpanoon, niin Karhubasketin terveystilanne on hyvä.

– KTP esittänyt vahvaa kaukoheittopeliä edellisissä otteluissa ja meille ensimmäinen peli tauon jälkeen, joten meidän tulee olla alusta asti valmiina haastamaan heitot, valmentaja Janne Koskimies listaa ottelun tärkeimpiä asioita.

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Juan Davis Jr (GTD 50%), Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Evan Yates, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Alex Thompson (GTD 50%), Samme Givens.

 

KTP voitti viime maanantaina Lapuan Kobrat kotonaan 109-97. Sitä edelsi vierasvoitto Lahdesta 95-98. Viimeiset viisi ottelua KTP on pelannut hyvällä saldolla, neljä voittoa ja yksi tappio. Tuo tappio tuli Kouvolassa, kun Kouvot oli parempi pistein 98—86. Kobrien ja Lahden lisäksi voitot ovat tulleet Ura Basketista ja Korihaista.

Vieraissa KTP on pelannut kuusi ottelua ja voittanut niistä kolme. Sarja-avauksessa KTP hävisi Lapualla 90-80. Sitten se haki 72-85 voiton BC Nokiasta ja lokakuun puolivälissä kotkalaiset hävisivät Seagullseille Kisahallissa vain pisteellä (76-75).

Voitto-otteluissa KTP on nakutellut kolmoset sukkaan peräti 43,4 prosentin tarkkuudella. Tappioissa onnistumiset ovat olleet kaaren takaa harvassa, sillä 24,6 onnistumisprosentti on vaatimaton. Hirveästi ei tarvitse pohtia, että mikä antaisi Karhubasketille avaimet voittoon maanantaina. Sama ero KTP:llä on myös levypalloissa (V 38, T 34,8 kpl) ja syötöissä (V 18,8, T 12,8 kpl). Kotkalaiset pitävät voittaessaan myös pallosta parempaa huolta, sillä menetyksiä tulee voitetuissa kamppailussa 10,8 kappaletta, kun tappioon päättyneissä otteluissa niitä tulee 12.

Vieraspeleissä KTP on nakuttanut kakkoset lähes 60 prosentin tarkkuudella koriin (59,9 %). Kolmosissa prosentti on vaatimaton 29,1, mutta heittää KTP osaa, ja kolmosiin heidän voitot perustuvat.

KTP: paras pistemies on 196 senttinen laituri Byron Wesley. Wesley on tehnyt 18,5 pistettä ottelua kohden. Hän on myös joukkueensa paras levypallo- (6,4) ja syöttömies (4,3). Sentteri Kevin Langford (9,5/6,2/2,6) on jäänyt tällä kaudella KTP:ssä viime kautta pienemmille pisteille. Kun KTP nappasi viime keväänä pronssia, niin Langford teki 13,8 pistettä per ottelu.

KTP:n avainpelaaja on väkivahva laituri JayVaughn Pinkston (17,9/5,1/2,5). 201 senttinen Pinkston upottaa kolmoset 43,4 prosentin ja kakkoset 53,1 prosentin tarkkuudella. Lisäksi hän hankkii 5,4 vaparia ottelua kohden. Miinuspuolella on kolme menetystä per peli. Neljäntenä jenkkinä häärii 203 senttinen DeAndre Daniels (15/4,8). Daniels ei ole onnistunut kolmosissa, sillä prosentti 0n 23,5, mutta kakkoset on uponneet kovalla 67 prosentin tarkkuudella. Daniels on toisen kierroksen seitsemäs varaus NBA:ssa vuodelta 2014, joten Tomi Kamisen lisäksi ainakin Toronto Raptors on nähnyt miehessä potentiaalia.

KTP:stä lähtivät Kobriin viime kauden jälkeen Antto Nikkarinen ja Juho Lehtoranta. Ykköspointtina pelaa Karhubasketissa mestaruuden keväällä 2018 voittanut KTP:n oma kasvatti Joonas Lehtoranta (7/2,9/2,2). Myös Michael Poundsin (10/2,2) vastuu on kasvanut. Pelaajamenetyksiä paikkaamaan KTP hankki Ura Basketista Eldar Skamon (5,3/2,4) ja Korihaista Topias Kuukkasen (3/1,4). Varsinkin Kuukkasen rooli on jäänyt pieneksi, mutta mies osaa heittää, joten vapaata tilaa ei hänellekään kannata antaa. Tomi Kamisella on näiden pelaajien lisäksi käytössä tukku nuoria ja lupaavia pelimiehiä, mutta nähtäväksi jää, ketkä heistä lähtevät pitkälle vierasreissulle Kauhajoelle.

– Sarjan kuumin joukkue vastassa, kun kotijoukkue on saanut pelin sujumaan alkukauden malliin, KTP:n valmennustiimiin kuuluva Harri Laine alustaa maanantain kamppailu koriliiga.fi sivustolla. – Karhun joukkuepuolustus on ollut vastustajille hankala ja sen murtamiseen on valmistauduttu. – Meillä puolustuksen intensiteetti heilahtelee paljon, mutta nyt Karhun takamieskaksikon tila on vähennettävä minimiin, muutoin tulee vaikeuksia, Laine ennakoi.

KTP:n kokoonpano: Pinkston, Daniels, Wesley, Skamo, Pounds, Ja Lehtoranta, Langford, Kuukkanen, Ailio, Jo Lehtoranta

 

Karhubasket – KTP maanantaina kello 18.30 Kauhajoen Yhteiskoulun liikuntahallissa.

Lippuja voi ostaa ennakkoon osoitteesta ennakkolippu.com tai käymällä Kauhajoen Kesportissa. Salin ovet avautuvat ja lipunmyynti aukeaa maanantaina kello 17.

Oranssia päälle ja salille kannustamaan Karhubasket voittoon!