UUTISET

18.01.2019

OTTELUENNAKKO: KORIHAIT – KARHUBASKET

Karhubasket (11 voittoa/8 tappiota) lähtee lauantaina hakemaan vierasvoittoa Korihaista (5/15). Karhubasket on sarjataulukossa neljäntenä ja Korihait on Korisliigan jumbona. Sarjataulukkoa ei kuitenkaan kannata tuijottaa, sillä muistissa on kauhajokisten edellinen vierailu Uudessakaupungissa. Lokakuun puolivälissä voitto oli jäämässä kotijoukkueelle, mutta Karhubasketin hurja kiri kolmannella kympillä pelasti joukkueen.

Karhubasket on aloittanut vuoden 2019 kahdella kotivoitolla. BC Nokia (98-75) ja sarjakolmonen KTP (98-87) joutuivat kotimatkalle tappioiden jälkeen. Parin pelaajamuutoksen jälkeen kauhajokiset ovat liikuttaneet palloa hyvin, joten heittopaikat ovat olleet parempia. Greg Mangano (16,4/6,2/1,4 torjuntaa) on tuonut kaivattua kaukoheittovoimaa ja on viidessä pelaamassaan ottelussa sopeutunut nopeasti nippuun. Karhubasketilla on mukana uusi pelaaja Cameron Jones, joka tekee Uudessakaupungissa ensiesiintymisen joukkueessa. Taylor Johnsin ja Mikael Laihosen pelaaminen on epävarmaa loukkaantumisen takia. Jos Johns ei pysty pelaamaan, niin Marvin Singleton jatkaa pelaavassa kokoonpanossa. Eero Innamaa on varmuudella lauantaina sivussa. Myös Joona Hakamaa puuttuu kokoonpanosta.

Kaksi edellistä vierasottelua Karhubasket on hävinnyt. Vuodenvaihteessa Pyrintö oli Pyynikillä parempi lukemin 83-80 ja joulukuun 7. päivä Kouvot lähettivät kauhajokiset kotimatkalle 94-79 tappion jälkeen. Kahdeksasta vierasottelusta Karhubasket on voittanut kolme (Korihait 86-93, KTP 77-86 ja Nokia 69-94), joten vieraissa on petraamisen paikka, jos joukkue mieliin taistella pudotuspelien kotiedusta.

Voitto-otteluissa Karhubasket on upottanut kakkoset 57,6 prosentin ja kolmoset 35,4 prosentin tarkkuudella. Joukkue on jakanut näissä peleissä 18,3 syöttöä, joka kertoo paremmasta pallon liikkeestä ja sitä kautta paremmista heittopaikoista. 41,3 levypalloa ottelua kohden mahdollistaa hyökkäyspäässä uusia korintekoyrityksiä ja avaa paikkoja nopeisiin hyökkäyksiin. Nämä ovat isossa roolissa myös lauantaina. Tappioissa kakkoset uppoavat 52 prosentin ja kolmoset vain 29 prosentin tarkkuudella.

Korisliigan sarjataulukossa joukkueet alkavat sijoittua oikeille paikoille, kun ottelumäärät ovat tasoittuneet. Karhubasket on pelannut 19 ottelua ja sen edellä sarjataulukon kolmantena oleva KTP on voittanut kaksi ottelua enemmän, mutta myös pelannut nuo kaksi ottelua enemmän. Sarjakakkonen Pyrintö on hävinnyt seitsemän ottelua, KTP ja Karhubasket kahdeksan. Joensuun Kataja kärsi keskiviikkona kirvelevän tappion sarjakärki Vilppaalle kotisalissa ja joensuulaisilla on nyt kasassa yhdeksän tappiota.

– Muutamien pelaajien loukkaantumiset ovat häirinneet hieman valmistautumista viikonlopun otteluun, lähinnä 5-5 pelaamisen osalta, valmentaja Jussi Laakso harmittelee. – Uutena pelaajana joukkueeseen saapunut Cameron Jones tuo hyvän lisän takakentän rotaatioomme. – Hän on hyvä ammattilainen, joka omaksuu asioita nopeasti. – Uusikaupunki on aina vierasjoukkueelle paha paikka pelata ja meidän tuleekin olla hereillä, jotta kotijoukkue ei pääse ”hurmokseen”. – Kauhajoelta on huhujen mukaan tulossa jälleen bussilastillinen faneja, joiden tuen avulla tähtäin on tukevasti ottelun voittamisessa, Laakso iloitsee.

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Rene Rougeau, Taylor Johns (GTD 50 %), Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen (GTD 50 %), Marvin Singleton (GTD 50 %), Okko Järvi, Jussi Myllyniemi, Greg Mangano.

Karhubasket ja Korihait ovat kohdanneet kaudella kaksi kertaa. Lokakuussa, kauden ensimmäisessä kauhajokiset olivat siis pulassa ensimmäisellä puoliajalla. Hait voittivat sen 50-34. Karhubasket voitti kolmannen kympin peräti 15-36 ja etenivät lopulta 86-93 voittoon. Toisessa kohtaamisessa karhuluolassa kotijoukkue oli koko ajan niskan päällä. Oranssipaidat heittivät todella tarkasti, sillä kakkoset osuivat peräti 78 prosentin ja kolmosetkin 42 prosentin tarkkuudella. Siinä ei ollut uusikaupunkilaisille hirveästi mahdollisuuksia voittoon. Kauhajoki on ollut vaikea vastustaja Korisliigassa. Karhubasketin voittoputki on kasvanut 18 otteluun ja Korihaiden viimeisin voitto keskinäisistä otteluista on helmikuulta 2012.

Korihait pitää hallussaan Korisliigan jumbopaikkaa. Se kuitenkin otti äärettömän tärkeän voiton keskiviikkona kotisalissa Lapuan Kobrista pistein 79-78. Tämä voitto kiristi taistelua tyvipäässä ja Hait ovat nyt voiton päässä Kobrista sekä Ura Basketista. Viidestä voitosta Hait ovat ottaneet kolme kotisalissa. Siellä se on voittanut Kobrien lisäksi Katajan (88-80) ja Kouvot (95-88). Nuo kotivoitot tulivat lokakuussa, ja sen jälkeen joukkue hävisi viisi kotiottelua putkeen ennen keskiviikkoa.

Keskiviikkona Hait menettivät pallon vain 10 kertaa ja Brandon Conley (18/8) sekä Chris Jenkins (14/6) toimivat voiton takuumiehinä. Myös Topias Kuukkanen (9/2/4) upotti muutaman kovan kolmosen ratkaisuhetkillä. Viidessä voitto-ottelussa Hait ovat nakuttaneet kolmoset sukkaan 38,8 prosentin tarkkuudella. Levypalloja joukkue on napsinut näissä otteluissa 42,6 kappaletta ja hakeneet heittopaikat maltilla, joista kertoo 20 syöttöä voitettua ottelua kohden. Tässä siis ne aseet, joihin Karhubasketin on keskityttävä lauantaina.

203 senttinen laituri Chris Jenkins (13,2/5,5/2,7) on Haiden paras pistemies. Mutta Haiden pisteet jakaantuvat todella tasaisesti. Brandon Conley (12,4/6,5/1,5), takamies Mario Edwards (12,1/4,4/6,1) ja Bryan Coleman (10,4/4,3) täydentävät pelaavan jenkkinelikon. Jos Hait mielivät Karhubasketin voittaa, niin avainpelaajat ovat kuitenkin Marius van Andringa (12,8/2/2,8) ja Topias Kuukkanen (10,7/2,8/1,7), joiden kaukoheittopeliä joukkue tarvitsee.

Valmentaja Damion Dantzler peluuttaa laajaa rotaatiota. Mika Nuolivirta (7,3/3) ja takamies Emil Djeen (6,5/2,3/2,9) olivat keskiviikkona sivussa, mutta Miikka Marttinen (3,2/1,8) pelasi hyvin. Joukkue kuitenkin tarvitsee Djeeniä ja Nuolivirtaa, joten toivottavasti he pystyvät pelaamaan lauantaina. Haiden nuoren oman kasvatin Aamos Nikulan ensimmäiset Korisliigapisteet ovat myös tulossa. Ikää Nikulalla on vasta 15 vuotta.

Korihait – Karhubasket lauantaina kello 17 Uusikaupunki 400 Areenalla.

Karhubasket saa jälleen hyvää kannustusta katsomosta, sillä matkaan on lähdössä fanibussi. Innokkaat fanit pääsevät näyttämään kotijoukkueelle kannustamisen mallia ja tuovat aina lisävirtaa joukkueelle.

Jos fanibussin matkaan ei pääse, niin kisakatsomo on tuttuun tapaan Pub Janoisessa Leipurissa, jossa on tarjolla wingsejä ja virvokkeita. Peliä voi katsella suorana myös Elisa Viihteen kautta.